Et pull apart brød (”træk-fra-hinanden brød”) er et brød, som kan trækkes fra hinanden i mundrette bidder. Brødet smager fantastisk nybagt, lunt og duftende, fyldt med lommer af kryddersmør og let smeltet parmesanost.
Brødet kan serveres som en slags “before dinner”-dele-snack, sammen med grønsagsstave, charcuteri og et glas vin – eller en øl.
Også lækkert på et tapasbord, til natmad eller som madbrød serveret til supper og salater.
Du skal bruge...
- 1 pose Made By Mama Kamut pizza mel (der er gær med i posen)
- 3-4 dl lunkent vand
- 200 gram blødt smør
- 2 – 3 spsk. Made by Mama Pizza krydderi blanding
- 2 dl reven parmesanost , Made by Mama
- 1 stilk frisk rosmarin
- Ekstra jomfruolivenolie, Made by Mama
- Havsalt
Sådan gør du...
Kom mel, gær og vand i en dejskål, og ælt det sammen til en blank og smidig dej. Brug gerne en køkkenmaskine der kan samle dejen effektivt med en dejkrog. Ælt minimum 10 minutter. Lad dejen hæve tildækket i 1,5 time et lunt sted uden gennemtræk.
Kryddersør
Rør kryddersmørret sammen, mens dejen hæver. Eller endnu bedre, gør det dagen før, og lad det trække natten over i køkkenet.
Kryddersmørret skal være blødt / cremet, så det nemt kan smøres ud på den rå dej.
200 gram kryddersmør er måske lige i overkanten til 1 brød. Men det smager jo godt! Skulle der blive lidt til overs, så kan det smøres på rugbrød under pålæg, kommes i en bagt kartoffel eller bruges til at stege i.
Sådan samles brødet
Drys en anelse mel ud på køkkenbordet og hæld den hævede dej ud af skålen. Del den i 16 lige store kugler. Hver kugle rulles ud som en mini pizza med Ø: ca. 10-12 cm. Smør kryddersmørret på de små pizzaer og drys med lidt reven parmesanost. Smør en rugbrøds / sandkageform med smør. Fold dejcirklerne en gang til 1⁄2 måne, og stil dem oprejst (på tværs) med den buede side opad i formen. Pynt evt. med små rosmaringrene på toppen af brødet. Dæk formen med husholdningsfilm.
Nu skal brødet efterhæve et lunt sted til dobbelt størrelse. Det tager ca. 30 – 45 minutter.
Tænd ovnen på 180 grader
Dryp lidt olivenolie på toppen af brødet og drys med en smule parmesanost og havsalt. Bag pull apart brødet ved 180 grader (varmluft) i ca. 30 - 45 minutter, til det er gyldent og gennembagt.
Lad brødet afkøle på en bagerist og server det lunt.
TIP
Brødet kan lunes i ovnen igen næste dag. Er der rester, kan de skæres i små terninger, og ristes sprøde i ovnen. Bruges som croutonner / topping i salater og på supper.
Pull apart brød ”træk-fra-hinanden brød” er en amerikansk opfindelse. Brødet findes i alle mulige varianter – blandt andet i en meget populær version a la pizza som denne.